ZES FINALISTEN VOOR B-JAZZ 2024

Dit zijn de zes bands die elk een set van 40 minuten spelen tijdens de finale van B-Jazz International Contest 2024.
Van 5 tot en met 7 september kan je daarvoor telkens terecht op het gratis Jazz in ’t Park festival (in Gent), waarmee we hiervoor een fijne samenwerking hebben.
Alles over Jazz in ’t Park lees je hier.

TB Project
05.09
18.00 uur
Giulio Ottanelli Quartet
05.09
19.15 uur
Tomer Cohen Trio
06.09
18.00 uur
ELLIOT
06.09
19.15 uur
Igor Senderov Quartet
07.09
18.00 uur
Opening Theory
07.09
19.15 uur

TB Project

België

Aan het Conservatorium van Montpellier maakt vibrafonist Tristan Bernoud al snel kennis met drummer Egon Wolfson en pianist Loïc Lengagne. Na enkele optredens, met vooral het After Reception Quintet (oa op het Radio France Festival), en het behalen van hun diploma, besluit het trio om hun hogere studies aan te vatten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hier ontmoeten ze trompettist Gaspard Mathelin en bassist Roman Raynaud

De originele composities van bandleider Bernoud worden met lof onthaald tijdens concerten in Brusselse clubs zoals L’Ascenseur en Sounds Jazz Club. Tot zijn belangrijkste invloeden rekent hij grootheden als John Coltrane, Thelonious Monk en Ornette Coleman, maar ook meer hedendaagse muzikanten zoals Ambrose Akinmusire, Immanuel Wilkins of vibrafonist Joel Ross. Het kwintet weet luisteraars te boeien en neemt hen mee op een kleurrijke reis; de energie die de muzikanten op het podium delen, laat de zaal trillen.

Geselecteerd tijdens de Belgische voorrondes

Tristan Bernoud vibrafoon | Egon Wolfson drums | Loïc Lengagne piano | Gaspard Mathelin trompet | Roman Raynaud contrabas

Giulio Ottanelli Quartet

Italië/Frankrijk

Het Giulio Ottanelli kwartet wil het geluid verkennen dat wordt gecreëerd door twee saxofoons die met elkaar interageren, in een continue stroom die compositie en improvisatie verbindt. De groep brengt ritmische en energieke muziek met verfijnde melodieën en oneven tempo’s, met invloeden variërend van historische jazzmuzikanten als L. Tristano, B. Strayhorn, C. Mingus tot traditionele Oost-Europese muziek. De band heeft al opgetreden op vele festivals in Frankrijk, Spanje en Europa en bracht zijn eerste EP ‘The Paris Session’ uit in mei 2023. Het Giulio Ottanelli Quartet is tevens de winnaar van de Gexto International Competition 2023 en heeft een live-opname van het concert uitgebracht.

Geselecteerd door Gexto International Contest

Giulio Ottanelli alt- en sopraansaxofoon | Jeremie Lucchese tenorsaxofoon | Tom Boizot contrabas | Emile Rameau drums

Tomer Cohen Trio

België

De Amerikaans-Israëlische gitarist Tomer Cohen werd geboren in de VS, maar bracht zijn jeugd door op het platteland in Israël. Op jonge leeftijd pakte hij de gitaar op en vanaf dat moment wist hij dat muziek zijn doel in het leven was. In de loop der jaren is Tomer uitgegroeid tot een veelbelovend talent in de NYC jazzscene. Elk nummer heeft een verhaal, waarmee Tomer op een diep niveau contact maakt met het publiek. Door verhalen in zijn optredens te verwerken, nodigt hij het publiek uit om actief deel te nemen aan de muzikale reis. Zo ook op het recente album ‘Story of a Traveler’, met Shai Maestro als gast.

Geselecteerd tijdens de Belgische voorrondes.

Tomer Cohen gitaar | Cyrille Obermüller contrabas | Gert-Jan Dreessen drums

ELLIOT

Nederland

In november 2023 maakte ELLIOT, onder leiding van drummer en componist Jakob Lingen, zijn eerste optreden tijdens de JazzNight in AINSI, gevolgd door de winst van de Maastricht JazzAward 2024 in maart. Zwaar beïnvloed door J.S. Bach, folkloristische muziek en de liefde voor vrij geïmproviseerde muziek, zijn de composities gearrangeerd maar toch vrij zodat improvisatie en communicatie centraal staan. Het doel is om een geluid en gevoel te creëren dat de luisteraar bindt en leidt door de sensatie van vrije geïmproviseerde muziek met de schoonheid van samenspelende melodieën, evenals opzwepende, maar geaarde ritmes. ELLIOT omvat een verscheidenheid aan soundscapes en texturen die een unieke diepte geven aan de muziek.

Geselecteerd door Conservatorium Maastricht (Nederland)

Mathias Palludan tenorsaxofoon | Simon Lutgens trompet | Jakob Lingen drums | Abhig Bharati gitaar | Lea Lingen contrabas

Igor Senderov Quartet

Israël/Duitsland/Italië

Met muzikanten uit Israël, Duitsland en Italië is dit internationaal kwartet een muzikale smeltkroes. Het viertal leerde elkaar kennen aan het conservatorium van Rome en speelt originele muziek van de hand van bandleider Igor.

Geselecteerd door Saint Louis College of Music in Italië (Rome).

Igor Senderov altsaxofoon | Giuseppe Sacchi piano | Vincenzo Quirico contrabas | Daniel Besthorn drums

Opening Theory

Roemenië

Opening Theory is een trio uit Boekarest dat de complexe ritmes van progressieve rock mengt met een nu-jazz gevoeligheid, allemaal verpakt in een energiek elektronisch geluid. Geïnspireerd door de vele mogelijkheden en stappen van schaakopeningen (vandaar de naam van de band), streven de drie muzikanten naar een balans tussen agressieve punch en spacy soundscapes; puntige, hoekige riffs en rijke, fuzzy harmonieën, allemaal in een show die bedoeld is om te elektrificeren.

Geselecteerd door Brașov Jazz & Blues Festival (Roemenië)

George Păiș synths | Ștefan Stoianovici piano & toetsen | Alex Mușat drums

18.00 uur19.15 uur
donderdag 5 septemberTB ProjectGiulio Ottanelli Quartet
vrijdag 6 septemberTomer Cohen TrioELLIOT
zaterdag 7 septemberIgor Senderov QuartetOpening Theory