ZES FINALISTEN VOOR B-JAZZ 2023

ZES FINALISTEN VOOR B-JAZZ 2023

Dit zijn de zes bands die elk een set van 40 minuten spelen tijdens de finale van B-Jazz International Contest 2023.
Van 7 tot en met 9 september kan je daarvoor telkens terecht op het gratis Jazz in ’t Park festival (in Gent), waarmee we hiervoor een fijne samenwerking hebben.
Alles over Jazz in ’t Park lees je hier.

Symbiosis 5
07.09
18.00 uur
Urban Quartet
07.09
19.15 uur
Anti-Panopticon
08.09
18.00 uur
Peter Willems Trio
08.09
19.15 uur
Elias D’hooge Trio
09.09
18.00 uur
Sebastian Spanache
09.09
19.15 uur
foto: Symbiosis 5

SYMBIOSIS 5

Hongarije

De muzikanten zijn zowat buren van elkaar in het land van de livemuziek en hoofdstad van de straatfestivals. Ze ontmoetten elkaar binnen de muren van de Liszt Ferenc Muziekuniversiteit en het Béla Bartók Conservatorium. Het feit dat ze buren zijn lijkt te botsen met de steeds duidelijker wordende globalisering van jazzensembles. Het is bijna een tegenbeweging in de huidige scene, waarin de leden van jonge bands van dezelfde muziekscholen komen, maar hun persoonlijke en artistieke wortels in verschillende delen van de wereld hebben.

Geselecteerd door Getxo Jazz Festival (Getxo, Spanje)

Máté Drippey tenorsax | Benedek Virág gitaar | Levente Kapolcsi-Szabó piano | Tamás Gyányi contrabas | Roland Majsai drums

website

URBAN QUARTET

Italië

Urban Quartet werd pas in 2022 opgericht en speelde ondertussen al in belangrijke zalen zoals Auditorium Parco della Musica in Rome en Umbria Jazz Festival, waarbij ze de populaire juryprijs wonnen op de Umbria Jazz Contest 2022. In december 2022 namen ze hun eerste album ‘Sofà’ op, met saxofonist Max Ionata als speciale gast. Hun geluid is stevig geworteld in de jazztraditie met een hedendaagse benadering van compositie en samenspel.

Geselecteerd door Saint Louis College of Music (Rome, Italië)

Gianluca Robustelli gitaar | Giuseppe Sacchi piano | Vincenzo Quirico contrabas | Federico Balestra drums

foto: Urban Quartet
foto: Patrick Clerens

ANTI-PANOPTICON

België/Nederland

De unieke samenstelling van dit kwartet brengt de verschillende tradities en perspectieven van zowel de Nederlandse als de Belgische muziekscene bij elkaar. Deze symbiose tussen twee werelden kwam meteen tot uiting op hun eerste album ‘Channeling The Flood’. Dit album – dat ze in 2020 uitbrachten – werd door De Standaard prompt “dé Belgische jazzplaat van het jaar” genoemd. Anti-Panopticon is een traditioneel kwartet maar wil deze line-up nieuw leven inblazen door hun geheel eigen draai te geven aan deze setting. Hierbij streven ze naar voortdurende nieuwsgierigheid, muzikale gelaagdheid en volle overgave in het samenspel.

Geselecteerd tijdens een voorronde van B-Jazz (Leuven Jazz, België)

Lennert Baerts tenorsaxofoon | Floris Kappeyne piano | Tijs Klaassen contrabas | Jesse Dockx drums

bandcamp

PETER WILLEMS TRIO

Nederland/Polen/Duitsland

Dit trio laat een echt en authentiek geluid horen: een mix van traditionele jazz, volksmuziek, singer-songwriter jazz en pop. De muzikanten schuwen het risico niet, de muziek is intens persoonlijk en vertelt graag een verhaal. Deze jonge Nederlandse zanger en bassist is tegelijkertijd leadzanger en contrabassist van zijn eigen trio is. Zanger en contrabassist Peter studeerde cum laude aan het conservatorium van Maastricht met een gedeelde bachelor Zang en Contrabas. Het trio won de tweede prijs van het prestigieuze ‘Prinses Christina Jazz Concours’ in 2019, in 2022 de 1e prijs van de ‘Conservatorium Talent Award’ en in 2023 de 1e prijs van de ‘Maastricht Jazz Awards’.

Geselecteerd door Conservatorium Maastricht (Nederland)

Peter Willems contrabas | Michal Niedbala piano | Jakob Lingen drums

website

foto: Peter Willems
foto: Patrick Clerens

ELIAS D’HOOGE TRIO

België

Originele composities die geworteld zijn in verhalen, dromen en grote inspiraties. Dit trio mengt graag jazztraditie met meer moderne muzikale concepten van improvisatie en compositie. Soms heel klassiek aandoend en dan weer heel modern, met talrijke ritmische variaties en veel interactie tussen de muzikanten. Elias studeert momenteel af (master jazz piano) aan het conservatorium van Gent, waar hij bassist Zjef en drummer Tom ontmoette en dit trio vormde. De passie voor (jazz)muziek leidt hen door het leven als jonge ‘reizigers’ die houden van het geluid van het verleden, het heden en de toekomst.

Geselecteerd tijdens een voorronde van B-Jazz (De Jazzontspooring Harelbeke, België)

Elias D’hooge piano | Zjef Van Steenbergen contrabas | Tom Peeters drums

website

SEBASTIAN SPANACHE

Roemenië

De Roemeense pianist en componist Sebastian Spanache begon zijn muzikale reis in zijn geboortestad Timisoara, waar hij op 5-jarige leeftijd begon met pianospelen en in de negende klas jazz ging studeren. Terwijl hij op de middelbare school nog klassieke piano studeerde, richtte Sebastian op 14-jarige leeftijd zijn eerste jazz/funk ensemble op, dat later door heel Roemenië toerde en talrijke prijzen won bij studentenwedstrijden. Sebastian’s laatste project ‘Upamercado’ – geïnspireerd door zijn reizen in Latijns-Amerika van 2017 tot 2020 – heeft hem de kans gegeven om de uitdaging aan te gaan om een nieuwe solorichting aan te nemen.

Geselecteerd door Brașov Jazz & Blues Festival (Roemenië)

Sebastian Spanache piano

website

18.00 uur19.15 uur
donderdag 7 septemberSymbiosis 5Urban Quartet
vrijdag 8 septemberAnti-PanopticonPeter Willems Trio
zaterdag 9 septemberElias D’hooge TrioSebastian Spanache