EN DIT IS DE TWEEDE FINALIST…

Vrijdag 17 maart stonden vier Belgische jazzbands op het podium van 30CC/Schouwburg tijdens de tweede voorronde van B-Jazz International Contest. Knuets/Secula Quartet, KAU trio., Orson Claeys Quintet en Anti-Panopticon brachten het publiek van Leuven Jazz helemaal in vervoering. Zo ook de jury bestaande uit Nabou Claerhout, Louise van den Heuvel en Maarten Weyler.

Na rijp beraad, terwijl de muzikanten van Bus 5 de Late Night Jam op gang trokken, hakten ze de moeilijke knoop door. Anti-Panopticon gaat als tweede band naar de finale van B-Jazz tijdens Jazz in ’t Park in september. Proficiat!

Uit het verslag van de jury:

“Prachtig: heel veel verschillende kleuren, gevarieerde plekken waar we naar toe gebracht werden. Het was echt een verhaal. Dit is alles wat we gemist hebben bij de eerdere groepen…
Met een duidelijke, uitgesproken eigen identiteit, soms heel intiem maar soms ook knallende dynamiek, impressionistisch (piano) met vaak klassieke
tintjes, maar dit alles in een mooie en aangename mix. Eindelijk ook eens een bassolo, wel helemaal alleen… maar heel leuk overgaand in de compositie terug.
Het begon met een lang stuk, maar er passeerde heel wat moois dankzij een uitstekende balans. Het volgende nummer was dan weer kort, en dat is net wat je nodig hebt: Heel mooie composities en wanneer het lang mag uitgesmeerd worden, doe gerust. Maar als een stuk kort en bondig kan, mag je dat dus ook doen. Wat zo geschiedde.
En net dat komt heel matuur over. Verfrissend. Elke muzikant had en kreeg de ruimte, en zo maakten jullie mekaar beter. Ritmisch, melodisch, harmonisch… alles kwam aan bod.”

Daarmee kennen we al de twee Belgische finalisten: Anti-Panopticon en Elias D’hooge Trio (die begin deze maand de voorronde in Harelbeke wonnen). In de finale van donderdag 7 t.e.m. zaterdag 9 september nemen ze het op tegen vier internationale acts.

Bedankt aan alle muzikanten, vrijwilligers en de 30CC crew voor de fijne samenwerking.


Anti-Panopticon
vlnr: Floris Kappeyne, Tijs Klaassen, Lennert Baerts & Jesse Dockx
winnaar voorronde B-Jazz 2023 | 17 maart 2023 – 30CC/Schouwburg (Leuven Jazz)
foto (c) Patrick Clerens
vlnr: Nabou Claerhout (jury), Jesse Dockx, Tijs Klaassen, Floris Kappeyne, Lennert Baerts, Maarten Weyler (jury) & Louise van den Heuvel (jury)
foto (c) Patrick Clerens