EN DE WINNAAR VAN B-JAZZ 2023 IS…

EN DE WINNAAR VAN B-JAZZ 2023 IS…

In samenwerking met Jazz in ‘t Park organiseerde Muziekmozaïek van 7 tot en met 9 september de 43e editie van de finale van B-Jazz International Contest 2023. In het Gentse Voorhavenpark kon het talrijk aanwezig publiek samen met de jury genieten van zes schitterende concerten.

De zes deelnemende bands waren achtereenvolgens Symbiosis 5 (Hongarije), Urban Quartet (Italië), Anti-Panopticon (België/Nederland), Peter Willems Trio (Nederland/Duitsland/Polen), Elias D’hooge Trio (België) en Sebastian Spanache (Roemenië). 

Met zeven nationaliteiten op het podium was het internationale karakter van deze wedstijd voor jonge jazzmuzikanten alvast gegarandeerd en de optredens waren stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Op basis van wat we hoorden en te zien kregen ziet de jazztoekomst er rooskleurig uit.  

Na afloop van het optreden van de zesde finalist op zaterdagavond trok de internationale vakjury zich terug om te beraadslagen, wat geen evidente taak was gezien het hoge niveau van alle deelnemers. Uiteindelijk kwamen ze tot de eensluidende beslissing dat de winnaar van B-Jazz 2023, de winnaar van de ‘Grote Prijs Albert Michiels’ de groep Elias D’hooge Trio is.

Dit trio bestaat uit Elias D’hooge (piano), Zjef Van Steenbergen (contrabas) en Tom Peeters (drums).

Zjef Van Steenbergen (contrabas), Elias D’hooge (piano) en Tom Peeters (drums)
foto © Patrick Clerens

Enkele quotes uit het verslag van de jury:

Super good quality of performance.  

They breathe the music together!  

Great sound as a trio.  

An honest, simple, committed, straight-forward approach to music.  

Nothing distracted me from truly enjoying it.

juryleden: Ioan Big (Roemenië), Cristina Zavalloni (Italië), Aygül Günaltay-Weyler (België/Turkije),
Irja Zeper (Nederland), Jan Formannoy (Nederland) en Filip Verneert (België). 
foto © Patrick Clerens

Door het winnen van de Grote Prijs kan Elias D’hooge Trio de komende maanden gaan optreden in Spanje, Italië, Roemenië, Nederland en uiteraard ook in België. Wanneer precies ze waar te gast zullen zijn kan je volgen via deze website en de facebookpagina van B-Jazz (facebook.com/bjazzinternationalcontest).

Met dank aan onze partners Getxo Jazz (Spanje), Saint Louis College of Music (Italië), Brașov Jazz and Bluesfestival (Roemenië), Conservatorium Maastricht (Nederland), De Jazzontspooring (België),Leuven Jazz (België) en Jazz in ‘t Park (België).

En niet te vergeten onze fantastische vrijwilligers. Bedankt en tot de volgende editie!

vrijwilligers: Esther Dewitte, Gui Pleysier, Eric Mat, Guido Denayer en Orpha Celis
foto © Patrick Clerens
foto © Patrick Clerens
foto © Patrick Clerens