Dit zijn de 9 kandidaten voor de Belgische voorrondes!

Van 19 naar 9!

Muziekmozaïek, 30CC Leuven, Rataplan Antwerpen en CC Het SPOOR Harelbeke gaan op zoek naar jong Belgisch jazztalent dat klaar is om potten te breken op de internationale podia. Tijdens de drie voorrondes op vrijdag 15 maart in Leuven, zaterdag 23 maart in Antwerpen en zaterdag 30 maart in Harelbeke krijgen telkens drie jonge bands de kans om zichzelf en hun repertoire te presenteren aan het publiek én aan de professionele jury.

Uit de 19 inzendingen werden 9 bands geselecteerd. Elsiris, YENTL en TB Project geven het beste van zich tijdens de voorronde in 30CC Leuven. Daarnaast zullen Tomer Cohen Trio, Minla en Anaphora het podium van Rataplan Antwerpen betreden. Als laatste zorgen Werend Alleen, Tim Vermeulen Quartet en Juxtaposition voor een derde en laatste voorronde in CC Het SPOOR Harelbeke.

Na de drie voorrondes selecteert een jury twee bands die doorstoten naar de finale van B-Jazz International Contest in het najaar.

⏰  vrijdag 15 maart om 20:00 – 23:00
        30CC Leuven
Tickets: Kies tickets – 30CC (ticketmatic.com)

⏰  zaterdag 23 maart om 20:00 – 23:00
        Rataplan, Antwerpen
Tickets: Kies tickets – Rataplan (ticketmatic.com)

⏰  zaterdag 30 maart om 20:00 – 23:00
        CC Het SPOOR, Harelbeke
Tickets: https://tickets.harelbeke.be/Tickets/Detail?code=240330

From 19 to 9!

Muziekmozaïek, 30CC Leuven, Rataplan Antwerp and CC Het SPOOR Harelbeke are looking for young Belgian jazz talent ready to break through on international stages. During the three preliminary rounds on Friday March 15 in Leuven, Saturday March 23 in Antwerp and Saturday March 30 in Harelbeke, three young bands will each get the chance to present themselves and their repertoire to the public and the professional jury.

9 bands were selected from the 19 entries. Elsiris, YENTL and TB Project will give their best during the preliminary round at 30CC Leuven. Tomer Cohen Trio, Minla and Anaphora will take the stage at Rataplan Antwerp. Finally, Werend Alleen, Tim Vermeulen Quartet and Juxtaposition will provide a third and final preliminary round at CC Het SPOOR Harelbeke.

After the three preliminary rounds, a jury will select two bands that will advance to the finals of B-Jazz International Contest.

Elsiris neemt je zachtjes bij de hand en leidt je door de lyrische composities van pianiste Jasmien Geijsels. Samen met Élie Goulème (drums) en Pierre-Antoine Savoyat (bugel en elektronica) vormt zij een hecht geheel waarin improvisatie zowel speels als diepgaand kan zijn. Hun melancholische melodieën en soundscapes, die filmische beelden oproepen, resulteren in een delicate en meeslepende ervaring. Het trio is beïnvloed door ECM-artiesten als Tord Gustavsen, Susanne Abbuehl, Areni Agbabian, Stefano Battaglia en vele anderen. Inspiratie wordt gehaald uit een diepe band met de natuur, tussen mensen en het gevoel deel uit te maken van iets groters.

November 2023 brachten ze hun debuutalbum Imprints uit, met de gerenommeerde pianist en componist Diederik Wissels als producer. Het repertoire van Elsiris bestaat voornamelijk uit originele composities van Jasmien. Haar melancholische, soms breekbare melodieën en vakkundig gebruik van ruimte en stilte voeren de luisteraar mee op een meeslepende muzikale reis die de tijd overstijgt. Haar geluid kan echter ook doordringend krachtig zijn als het moment daarom vraagt.

Vrijdag 15 maart 2024 20:00u
30CC Leuven

YENTL is een muziekproject opgericht door zangeres en componiste Yentl Verborgt. Met de hulp van fantastische muzikanten Wout Gooris op piano, Jeroen Reggers op gitaar, Jasper De Roeck op contrabas en Jesse Dockx op drums, brengt ze originele composities en arrangementen tot leven. Bij YENTL draait alles om het creëren van een unieke sfeer. De band neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door lyrische melodieën, intieme verhalen en improvisatie. Dit alles tegen een achtergrond van groove en ritmes.

Tijdens hun optredens mengt de band delicate momenten naadloos met meer experimentele geluiden. In het hart van de muziek ligt een diep gevoel van reflectie, dromen, zoeken en vinden. De composities van Yentl zijn geïnspireerd op ECM-albums van artiesten als Anders Jormin en Kenny Wheeler. Je kunt ook sterke invloeden herkennen uit de muziek van Ambrose Akinmusire en Joni Mitchell.

Vrijdag 15 maart 2024 21:00u
30CC Leuven

Aan het Conservatorium van Montpellier maakt vibrafonist Tristan Bernoud al snel kennis met drummer Egon Wolfson en pianist Loïc Lengagne. Na enkele optredens, met vooral het After Reception Quintet (oa op het Radio France Festival), en het behalen van hun diploma, besluit het trio om hun hogere studies aan te vatten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hier ontmoeten ze trompettist Gaspard Mathelin en de jonge Chinese bassist ‘Scott’ Cizhou Huang.

De originele composities van bandleider Bernoud worden met lof onthaald tijdens concerten in Brusselse clubs zoals L’Ascenseur en Sounds Jazz Club. Tot zijn belangrijkste invloeden rekent hij grootheden als John Coltrane, Thelonious Monk en Ornette Coleman, maar ook meer hedendaagse muzikanten zoals Ambrose Akinmusire, Immanuel Wilkins of vibrafonist Joel Ross. Het kwintet weet luisteraars te boeien en neemt hen mee op een kleurrijke reis; de energie die de muzikanten op het podium delen, laat de zaal trillen.

Vrijdag 15 maart 2024 22:00u
30CC Leuven

Pianist en componist Filippo Deorsola presenteert Anaphora, een trio dat “op een ongelooflijk beheersende en plezierige manier verschillende genres en ritmes mixt” [Best of Jazz, VS]. De muziek creëert een ruimte waar niet-Europese muzikale tradities hulpmiddelen worden om het pianotrio te voorzien van onverwachte grooves en verrassende texturen, waardoor luisteraars worden uitgenodigd in een boeiende verkenning van geluid.

Anaphora bracht in april 2022 zijn debuutalbum Lexicon I (Auand Records) uit, dat internationaal  recensies kreeg (Best of Jazz US, Jazz Magazine France). Het onderzoek van de band is ondersteund door verschillende culturele instellingen zoals de Vlaamse VGC (maart 2023), Culture Moves Europe (augustus 2023) , Italy Music Export (september 2022) en “Young Krokus Jazz” (2e laureaat) tijdens Krokus Jazz Festival 2022.

Zaterdag 23 maart 2024 20:00u
Rataplan Antwerpen

Minla is een Brusselse band die sferische elektro-akoestische muziek speelt waarbij roots in jazz versmelten met invloeden van verschillende genres. Vocaliste/componiste Mirte Leconte en trompettiste Marthe Van Droogenbroeck (Bianca Steck, Q-some bigband) vormen het hart van dit project, samen met Nina Kortekaas (Noa Lee, Portland, Eefje de Visser,..), Felix de Clerck (Abraham blue, ..) en Matthias Dewaele (Roeland Celis,..) namen we vorig jaar onze eerste EP. In 2020 werden ze geselecteerd als jong jazz talent op Dinant jazz, speelden ze uitverkochte concerten en zijn resident in Volta (Brussel) sinds begin dit jaar. Begin december brachten ze hun eerste EP uit op SONNA records in full band.

Zaterdag 23 maart 2024 21:00u
Rataplan Antwerpen

“Tomer Cohen, a Young Exciting Israeli Jazz Guitarist” – Jazz Guitar Today | Tomer Cohen (een Amerikaans-Israëlische gitarist) werd geboren in de VS, maar bracht zijn jeugd door op het platteland in Israël. Hij pakte de gitaar op jonge leeftijd en vanaf dat moment wist hij dat muziek zijn doel in het leven was. In de loop der jaren is Tomer uitgegroeid tot een veelbelovend talent in de jazzscene van NYC. Hij heeft talloze optredens gedaan als bandleider, zowel lokaal als internationaal. Elk nummer heeft een verhaal – een levendig beeld, een zin of een sturende verbeelding. Tomer weeft een verhaal dat op een diep niveau contact maakt met het publiek. Door verhalen in zijn optredens te verwerken, nodigt hij het publiek uit om actief deel te nemen aan de muzikale reis. “Op die manier kunnen we woorden geven aan instrumentale muziek”, zegt hij. Het eerste album “Not the Same River”, dat werd uitgebracht door Hypnote Records was een succes, dat werd gevolgd door meer dan 40 recensies wereldwijd en 3 internationale tours in de VS & Mexico, België & UK en Israël. Tegenwoordig richt Tomer zich op zijn volgende album, “Story of a Traveler”, met zijn trio (Cyrille Obermüller & Gert-Jan Dreessen) en Shai Maestro als gast.

Zaterdag 23 maart 2024 22:00u
Rataplan Antwerpen

Werend Van Den Bossche (Dishwasher_, The Green Mean Machine, Eleanor …) waagt zich aan zijn soloproject “Werend Alleen.” Met een waaier aan invloeden, van barok tot jazz, duikt hij in mystieke sferen. In dit onderzoek ontrafelt Werend de geheimen van de akoestiek van saxofoons terwijl hij elektronische elementen integreert. Met een passie voor het etherische, tovert hij door experiment en improvisatie een fusie tevoorschijn die het gewone probeert te overstijgen.

Zaterdag 30 maart 2024 20:00u
CC Het SPOOR Harelbeke

Louis Eeckhout (piano), Robbe Broeckx (drums), Toon Rumen (bas) en Seppe De Bleser (altsaxofoon) zijn vier muzikanten binnen de nieuwe generatie van Belgische jazzmuzikanten. Samen vormen ze de band “Juxtaposition”. Zoals de naam van de band al doet vermoeden, zijn deze muzikanten geïnteresseerd in de dunne lijn tussen verschillende stijlen en manieren van muziek maken. Dit resulteert de ene keer in uitgebreide arrangementen en de andere keer in totaal vrije improvisatie. Eigen composities vormen de basis, vaak verwijzend naar creatieve componisten of muzikanten uit het verleden. Hun muziek de som van alle persoonlijkheden in de band.

Zaterdag 30 maart 2024 21:00u
CC Het SPOOR Harelbeke

Dit modern kwartet startte in 2022 onder leiding van drummer/componist Tim Vermeulen en bestaat uit enkele van de meest avontuurlijke jonge Belgische improvisatoren: Felix Declerck (Elektrische bas), Seppe De Bleser (Altsaxofoon), Thibault Deryckere (Piano) en Tim Vermeulen (Drums). Het kwartet creëert een harmonieus en ritmisch en dynamisch samenspel met obscure kleuren gecombineerd met lyrische thema’s die samensmelten tot één full band sound. De setting met elektrische bas en altsax maken het een minder gebruikelijk geluid dat een unieke vibe/gevoel creëert en perfect werkt! Tim begon zijn muziekstudies aan Pxl-Music (Hasselt) maar was na zijn afstuderen nog steeds niet overtuigd dat hij een volleerd muzikant was… Vooral omdat Tim op dat moment verkocht was aan jazzmuziek dus er zat maar één ding op… Het conservatorium van Gent opende zijn armen en liet hem al zijn zintuigen openen om zoveel mogelijk materiaal in zich op te nemen.

Zaterdag 30 maart 2024 22:00u
CC Het SPOOR Harelbeke