DIT WAS B-JAZZ 2023

B-Jazz… Be Jazz… Wees Jazz… Leef Jazz…
Jazz gaat over meer dan louter enkel en alleen de juiste noot op het juiste moment (niet) spelen. Jazz is een manier van leven, een manier van zijn. Jazz is a way of life.

B-Jazz… Be Jazz… Belgian Jazz…
Tijdens B-Jazz wordt België even het brandpunt waar jonge jazzmuzikanten van over de hele wereld samenkomen, elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en vooral: samen muziek maken.

Jazz Hoeilaart werd in 1979 door Albert Michiels opgericht in het kader van het jaarlijkse druivenfestival in Hoeilaart, met de bedoeling om jonge talentvolle jazzmuzikanten een podium te bieden. Tijdens de eerste edities stonden enkel Belgische en Nederlandse groepen op het podium, maar algauw kwamen kandidaturen om deel te nemen binnen uit andere landen. De voorbije 4 decennia – waarmee dit één van de oudste en meest prestigieuze wedstrijden in Europa is – werden meer dan 2.500 inschrijvingen geregistreerd uit ruim 60 landen, wat deze wedstrijd een sterk exportproduct maakt.

Sinds 1979 ontvingen we inschrijvingen uit Australië, Chili en Amerika over Japan, India en Nigeria en de vroegere Sovjet-Unie tot het merendeel van de Europese landen. Doorheen alle edities namen meer dan 300 groepen deel aan de finales.

Het basisidee blijft onveranderd: jonge en ambitieuze jazzmuzikanten van over de hele wereld krijgen de kans om in Vlaanderen in optimale omstandigheden te laten zien wat ze waard zijn, aan een professionele vakjury en voor een levend publiek. Dit alles in een professionele omkadering en in een gemoedelijke sfeer, waarbij door de organisatie voor alles gezorgd wordt zodat de muzikanten zich ten volle kunnen concentreren op hun optreden.

Jong jazztalent ontdekken, promoten en stimuleren is en blijft de doelstelling van B-Jazz, waarbij ontdekking, ondersteuning en ontwikkeling de drie kernbegrippen zijn.

Met voorrondes in België en groepen geselecteerd door internationale partners, geeft B-Jazz ambitieuze jazzmuzikanten de kans om de Grote Prijs Albert Michiels te winnen en zo op te treden op podia doorheen Europa.

🙏 jazzpartners in crime: Getxo Jazz 🇪🇸Saint Louis College of Music 🇮🇹Brasov Jazz & Blues Festival 🇷🇴Conservatorium Maastricht 🇳🇱, De Jazzontspooring Harelbeke 🇧🇪Leuven Jazz 🇧🇪 en Jazz in ‘t Park 🇧🇪.

DIT WAS B-JAZZ 2023