BELGISCHE VOORRONDES B-JAZZ 2024: CALL FOR ARTISTS

Dit waren de groepen/artiesten die zich kandidaat stelden en kans maakten om geselecteerd te worden voor een van de Belgische voorrondes van B-Jazz 2024. De jury beluisterde alle inzendingen en in de eerste helft van januari wisten we wie de gelukkigen zijn. Succes aan deze kandidaten:

Adriana Calvo Quartet
Anaphora
Elsiris

Gabriël Noerens Trio
Jonas Blume Project

Juxtaposition
Le Monde Merveilleux de Pépito
Mathys/Idris Quartet
Minla
Nele Uyttendaele & Daan Jacob Jazzduo

SH Group
TB-Project
Thibaut Deryckere Quartet
Tim Vermeulen Quartet
Tomer Cohen Trio
Underwater Fsh
Werend Alleen
Yentl
ZIMA

Na de succesvolle editie van 2023 is B-Jazz International Contest dit jaar terug met iets nieuws. 

Muziekmozaïek, 30CC/Leuven Jazz, CC Het SPOOR/De Jazzontspooring en Rataplan gaan op zoek naar jong Belgisch jazztalent dat klaar is om potten te breken op de internationale podia!
B-Jazz International Contest wil jong jazztalent ontdekken, ondersteunen en stimuleren. Deze internationale wedstrijd geeft de kans aan ambitieuze jazzmuzikanten om op te treden voor een professionele jury en een enthousiast publiek.

In de aanloop naar de finale in het najaar krijgen tijdens 3 voorrondes (in Leuven, Harelbeke en Antwerpen) telkens vier jonge bands de kans om een finaleplaats te bemachtigen. Op vrijdag 15 maart vind je ons in de Leuvense stadsschouwburg, op zaterdag 23 maart in Rataplan (Antwerpen) en op zaterdag 30 maart zijn we te gast bij De JazzOntspooring in CC Het Spoor (Harelbeke).

Na afloop van de laatste voorronde komen we te weten wie doorstoot naar de B-Jazz-finale in het najaar van 2024. Twee Belgische groepen meten zich dan met vier internationale jazzbands en dingen zo mee naar de Grote Prijs Albert Michiels. Wie die wint kan gaan optreden op internationale podia in Spanje, Italië, Roemenië, Nederland en – uiteraard ook – België.

Klinken deze indrukwekkend goede omstandigheden om te spelen jou als muziek in de oren? Zijn jij en je bandleden niet ouder dan dertig jaar? Stel je dan vóór 17 december 2023 kandidaat via bjazzcontest.be. Vul alle gevraagde informatie in en wie weet word jij/jouw band wel geselecteerd voor één van de drie voorrondes.

Succes ermee en tot op B-Jazz!

Opgelet: de Belgische voorrondes van B-Jazz International Contest 2024 staan enkel open voor muzikanten met de Belgische nationaliteit en/of muzikanten die in België verblijven

B-Jazz… Be Jazz… Wees Jazz… Leef Jazz…
Jazz gaat over meer dan louter enkel en alleen de juiste noot op het juiste moment (niet) spelen. Jazz is een manier van leven, een manier van zijn. Jazz is a way of life.

B-Jazz… Be Jazz… Belgian Jazz…
Tijdens B-Jazz wordt België even het brandpunt waar jonge jazzmuzikanten van over de hele wereld samenkomen, elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en vooral: samen muziek maken.

Jazz Hoeilaart werd in 1979 door Albert Michiels opgericht in het kader van het jaarlijkse druivenfestival in Hoeilaart, met de bedoeling om jonge talentvolle jazzmuzikanten een podium te bieden. Tijdens de eerste edities stonden enkel Belgische en Nederlandse groepen op het podium, maar algauw kwamen kandidaturen om deel te nemen binnen uit andere landen. De voorbije 4 decennia – waarmee dit één van de oudste en meest prestigieuze wedstrijden in Europa is – werden meer dan 2.500 inschrijvingen geregistreerd uit ruim 60 landen, wat deze wedstrijd een sterk exportproduct maakt.

Sinds 1979 ontvingen we inschrijvingen uit Australië, Chili en Amerika over Japan, India en Nigeria en de vroegere Sovjet-Unie tot het merendeel van de Europese landen. Doorheen alle edities namen meer dan 300 groepen deel aan de finales.

Het basisidee blijft onveranderd: jonge en ambitieuze jazzmuzikanten van over de hele wereld krijgen de kans om in Vlaanderen in optimale omstandigheden te laten zien wat ze waard zijn, aan een professionele vakjury en voor een levend publiek. Dit alles in een professionele omkadering en in een gemoedelijke sfeer, waarbij door de organisatie voor alles gezorgd wordt zodat de muzikanten zich ten volle kunnen concentreren op hun optreden.

Jong jazztalent ontdekken, promoten en stimuleren is en blijft de doelstelling van B-Jazz, waarbij ontdekking, ondersteuning en ontwikkeling de drie kernbegrippen zijn.

Met voorrondes in België en groepen geselecteerd door internationale partners, geeft B-Jazz ambitieuze jazzmuzikanten de kans om de Grote Prijs Albert Michiels te winnen en zo op te treden op podia doorheen Europa.

🙏 jazzpartners in crime: Getxo Jazz 🇪🇸Saint Louis College of Music 🇮🇹Brasov Jazz & Blues Festival 🇷🇴Conservatorium Maastricht 🇳🇱, De Jazzontspooring Harelbeke 🇧🇪Leuven Jazz 🇧🇪 en Jazz in ‘t Park 🇧🇪.

DIT WAS B-JAZZ 2023